tisdag 23 november 2010

Kurs med Kurt

I lördags den 20:de nov begav sig delar av Rånocksgänget till Sandviken på kurs. ABF Gävleborg bjöd in föreningar i Gävle/Sandvikenområdet till Drömfabriken för föreläsningar, mingel och nyttig information.

Syftet med kursen var att vi alla skulle få lite fördjupade kunskaper som arrangörer om regler och lagar, mediekunskap och även få lite insikt i hur andra föreningar gör för att lyckas med sina verksamheter.

På plats fanns, förutom Rånock, även föreningar som Ghost Town Cruisers, Årsunda Viking, Sandvikens Revy & musikteater, Bomhus manskör m fl.


Andreas Wåhlström från Stockholmsklubben Fritz Corner var dagens första föreläsare och berättade om sin medverkan som arrangör på Kungen och Backbeat Bolaget i Sandviken.


Andreas Wåhlström

Han berättade om kontrasterna och förutsättningarna mellan att driva en liten lokal föreningsklubb, som får kämpa för varje litet korvöre, och möjligheterna en stor inarbetat storstadsklubb med stadsbidrag har. Andreas poängterade att även om de ekonomiska resurserna ger olika förutsättningar för resultatet är kärnan på klubbarna den samma; Ett gäng hårt ideellt arbetande eldsjälar!


Birgitta Lundgren - Sandvikens Kommun

Birgitta Lundgren från Sandvikens kommun fanns också på plats för att bl a informera om serveringstillstånd och alkohollagen. Ett ämne som manade till diskussion bland deltagarna och det konstaterades snabbt att teorin och praktiken inte riktigt går hand i hand, inte ens hos de stora krogarna på stan.



Efter en smarrig middag, utan alkohol :), där erfarenheter delades med bordsgrannarna var det dags för eldsjälen Gun Hemström från Cornelis Vreeswijk sällskapet att berätta om sitt arbete för kvinnliga trubadurer och visartister. Vi fick ta del av arbetet med Cornelis dagen och visaftnar på Mosebacke i Stockholm.


Gun Hemström - visklubben i Cornelis anda

Personligen var jag tvungen att småle av igenkänning när Gun konstaterade att det inte alltid är så lätt att vara ensam kvinnlig aktör ”gnällig kärring” bland ett gäng karlar och i bilen hem höll mina manliga Rånockskollegor med om att det fanns en hel del likheter mellan mig och Gun :)… inga kvinnor en förståndig man bråkar med frivilligt, tror jag kommentaren var ;)

Sista ordet denna kurslördag fick pressen.

Stefan Westrin, tidigare medarbetare på Arbetarbladet, nu frilansande journalist, berättade vad han tyckte gör en bra story och hur man ska få pressen att uppmärksamma just ”vårat” arrangemang i ett hav av andra aktiviteter.


Det blev en lärorik och mycket trevlig lördag och idéer om framtida samarbete mellan flera av oss deltagande föreningar knäcktes.

Ett stort tack till Christoffer Andersson Bång och ABF Gävleborg som arrangerade denna trevliga och nyttiga dag. Vi gör gärna om det.

/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar