torsdag 29 juli 2010

Hultsfredsfestivalen må vara ett minne blott men deras enda husband finns kvar i allra högsta grad.



Sator har kallats för "Hultsfreds enda husband" då de under 1980- och 1990-talen var en ständigt återkommande del av festivalen. Och dem behöver väl kanske egentligen ingen närmare presentation.

Bandet bildades redan i januari 1981 under namnet Sator Codex: En bandkonstellation som överlevde i sex år, 90 scenshower och flertalet studioinspelningar.

Namnet Sator Codex må ha gott i graven men bandmedlemmarna ville ändå efter lite städning och ommöblering i materialval fortsätta och redan i juni 1987 spelades Sators första studioalbum Slammer! in.



Efter det har bandet släppt ytterliggare sex skivor och har med sin punkrock intagit festivaler som Hultsfred, Peace & Love i Borlänge och senast Sweden Rock Festival i juni 2010 och Torsdag 5 aug avslutar dem Rånock Music Festival 2010 första dag.

Kent Norberg – Sång, gitarr, Hans Gäfvert – Keyboard, Chips Kiesbye – Sång och gitarr, Heikki Kiviaho – Bas och Michael Solén – trummor har även hunnit med att blivit belönad 1992 med en Grammis för bästa hårdrocksalbum.

Bandet har sina rötter i Borlänge även om det är storstäderna Stockholm och Göteborg som nu hägrar för bandmedlemmarna.

www.sator.se

onsdag 28 juli 2010

Fredagen 6 augusti står som sagt musikföreningen ARGH för kvällens sköna lineup och består av banden Gungfly, Näverllejf, Beardfish & Graveyard.

I Gungfly hittar vi en av Gävles flitigaste musikprofiler Rikard Sjöblom som frontman och grundare.

Rikard började spela musik redan som treåring och upptäckte snart hur enkelt det var att även skriva och spela in egna låter på kassettbandspelaren hemma i pojkrummet. Trots medlemskap genom åren i band som spelade både pop, rock och metal har han alltid hållit liv i soloprojekt Gungfly.



Oftast står Rikard själv för alla instrument men då och då behövs assistans av musikprofiler som Rasmus & Petter Diamant, Magnus Östgren eller David Zackrisson.

Fredag 6 augusti inleder alltså Rikard Rånocksfestivalens andra dag under namnet Gungfly.



Mer om Gungfly/Rikard på: http://www.myspace.com/gungfly.

tisdag 27 juli 2010

Hallå alla

Ber om ursäkt att måndagens bandpresentation kom lite sent. Klockan har passerat midnatt så egentligen är det väl tisdag :). Vad ska man säga… det är mycket nu när nedräkningen fortsätter med stormsteg.

Men vi fortsätter med ett band som gästat Rånock tidigare, både under 2009 års festival och under vårens musikkvällar.

JJ Blues Band – äkta stålstadsblues från Sandviken.

JJ Blues Band bildades för ett antal år sedan i Sandviken och har genom åren genomgått ett antal medlemsbyten innan dagens upplaga bestående av Janne Krantz – Trummor, Kalle Jonsson – Bas, Putte Wikman – Keyboard, Anders Brewitz - Gitarr/Lapsteel, Micke Linder – sång och Ingvar Palm - Sax såg sitt ljus i början av 2007.



Bandet har sedan dess utvecklats mot ett renodlat bluesband som kompromisslöst tuggar sig igenom bluesklassiker så som "Crossroads", "Walking blues", "Stop breaking down" etc etc.



Bandets sound är färgat av starka solister på både sax, gitarr och keybord och ett drivet stadigt bluesgung från rytmsektionen, lägg där till en sångare med en svart och oerhört laddad röst så är helheten total.

Lördag 7 augusti avslutar JJ Blues Band 2010 års festival med sin stålstadsblues.

Mer info om JJ Blues Band på: http://www.myspace.com/jjbluesband

söndag 25 juli 2010

Eftersom vi presenterat Créme de la CREAM från torsdagens startfält och retrohårdrocksbandet Graveyard från fredagens är det väl inte mer än rätt att hämta nästa presentation från lördagen den 7 augustis gungiga blues, old fashion rock & roll & Rockabilly kväll.

Kvällens och festivalens yngsta band Rocket Overdrive bildades så sent som 2009 av en ren tillfällighet via inhopp i ett helt annat band. Men då ynglingarna som Chris Rocket – sång/gitarr, Mike Teardrop – Kontrabas och Andy Eastwood – trummor visade sig dela framtidsvisioner om sitt moderna Rockabilly sound, med influenser av storheter som Johnny Burnette, Buddy Holly och Johnny Cash, var saken ett faktum och Rocket Overdrive föddes.



De skriver det mesta materialet själv & har hittat ett eget stuk som kommer att hitta många fans. Melodiös & modern Rockabilly med bra driv, en tuggande ståbas & klassiska riff men också spår av både pop & punk i de egna låtarna samt en rejäl dos ungdomlig entusiasm.

Innan bandet ens haft sin första spelning nådde ryktet Enviken records och det dröjde inte länge innan en demo blev till en skivinspelning och i början av 2010 påbörjades arbetet med bandets första album.

De första spelningarna bandet gjort sedan dess har blivit stor succé & nu växer efterfrågan snabbt. Lördag 7 augusti är det alltså Gävles tur att drabbas av dessa ynglingar från Gästrikland och Dalarna på Rånock Music Festival 2010 feat. ARGH.

Mer om Rocket Overdrive finner ni på: http://rocketoverdrive.com/

lördag 24 juli 2010

Fredag 6 augusti är det musikföreningen ARGH som står för arrangemanget på Rånocksfestivalen och band som; Gungfly, Neverlläjf, Beardfish och Graveyard står på programmet.

Riktigt bra svensk hårdrock kommer från bandet Graveyard som med sin självbetitlade debutplatta visar att mycket, och inget alls, har hänt sedan hårdrockens genombrott i slutet på 60-talet. Den blytunga riffbaserade hårdrocken med rötter hos Led Zeppelin, Jimi Hendrix och Black Sabbath, och med ett intressant släktdrag till Sir Lord Baltimore har det här bandet alla möjligheter att nå både gamla liksom nya hårdrocks fans.



Bandet bestående av Rikard Edlund - bas, Axel Sjöberg – trummor, Joakim Nilsson – gitarr/sång och Jonathan Ramm - gitarr/sång och bildades i Göteborgsskogarna 2006. Redan några månader och spelningar senare skrev bandet kontrakt med Transubstans records & TeePee records och släppte i september 2007 det självtitulerade debutalbumet.

Graveyard har förmåga att lyfta 70-talssoundet vidare till vår tid. Med ett rent och klingande gitarrljud i soloinslagen men med ett riktigt skitigt sound i kompet och skickligt tungt trumspel gör det en egen grej av det som inspirerat dem. Vokalisten har en personlig röst med svärta i och referenserna i såväl musik som texter och låttitlar gör att det här blir som taget ur den svenska urskogen (om sådan finns i Göteborg).

Mer om bandet och fler musikklipp hittar ni på Myspace: www.myspace.com/graveyardsongs och i lördagens Gefle Dagblad: http://gd.se/noje/musik/1.2202664-graveyard-vill-leva-pa-sin-musik

fredag 23 juli 2010

14 dagar kvar till årets upplaga av Rånock Music Festival. Tretton sköna band av varierande genrer kommer att inta scenen mellan torsdag 5 aug – lördag 7 aug, och vi tänkte att med start idag låta er bli lite mer bekanta med dessa.

Banden presenteras inte i någon speciell ordning.

Festivalens första dag torsdag 5 augusti kommer vi att kunna njuta av tongångarna till några riktiga musiklegender.

Créme de la CREAM har spelat tillsammans sedan 2004 och tolkar den brittiska supergruppen Cream och spelar större delen av dess repertoar. Alla i bandet är, trots den avsevärda åldersskillnaden otroligt hängivna den musiktradition den gamla supergruppen representerade.

Och bandmedlemmarna i Crème de la Cream är alla musikaliska mångsysslare:



Be vem som helst nämna en svensk bluesmusiker och svaret blir med största sannolikhet Clas Yngström. Gitarrist, låtskrivare, sångare, lärare och musikambassadör – Clas Yngström, på egen hand eller med egna banden Sky High eller Créme De La CREAM har i det närmaste blivit en institution.
En julklapp i form av en ljusblå Hagström Kent-gitarr julen 1962 blev startskottet för Clas Yngströms musicerande. De tidigaste förebilderna hette The Shadows, med sologitarristen Hank B Marvin i spetsen, men bluesmusiken tog snart överhanden när Clas hörde Muddy Waters "Still A Fool" på radio. "Sen var det kört", som han själv uttrycker det. De största influenserna har kommit från 50- och 60-talet, med Jimi Hendrix och Albert King som främsta gitarrinspiratörer, tillsammans med Shadows-Marvin.

Max Schultz är en flitigt anlitad frilans gitarrist och producent som behärskar de flesta stilar till fulländning. Max anses av många vara en av våra främsta gitarrister och han har spelat med flera artister som bland annat: Tommy Körberg, Rebecka Törnqvist, Marie Fredriksson, Victoria Tolstoy, Svante Thuresson och Peps Persson för att nämna några. Men har även gjort 3 cd skivor i eget namn.

Petter Gunnarsson även han en frilansare och musikalisk mångsysslare har tidigare spelat med bl.a. Peps Persson i gruppen Blues Transfusion, där f.ö. även Max Schultz ingick. SVT stora nöjesprogram ”söndagsöppet” har även haft besök av Petter där han spelade i husbandet.

James Bradley Jr kom till Sverige med MTV-gruppen Crazytown. Han har spelat professionellt sedan barnsben, bl.a. i legendariske Nat ”King” Cole´s egen TV-show. Bland andra artister som James spelat med genom åren kan nämnas: Anita Baker, Chuck Mangione och Beasty Boys.

Torsdag 5augusti hittar ni Créme de la CREAM på festivalscenen på N.Skeppsbron.

onsdag 21 juli 2010

Äventyret fortsätter och det är promotion promotion promotion som gäller. Igår tisdag var det presskonferens på Å-Krogen då festivalens hela program presenterades.

Den nya ”Rockmobilen” fanns stripad och klar till beskådning.

Visst är den cool?? ;)

Idag onsdag jobbas det på som vanligt. Programmet ska skickas ut, hemsidan ska uppdateras, bloggen ska skrivas, de sista detaljerna inför scenbygget ska fixas, affischer ska upp och ikväll under sommarkväll drar några av oss ner på stan för att dela ut lite flyers… jo visst finns det att göra om man bara vill :)... och det vill vi!!!

Micke jobbar hårt i väntan på pressen, ingen lugn stund om hemsidan ska hinna fixas till.

Bettan kom ilandes direkt från jobbet och slängde sig över pressmaterialet för att läsa på in i det sista.

Måste få ge en stor eloge till medlemmarna, i båda de ideella föreningarna Rånock och ARGH, som spenderar stora delar av sin privata tid i sommarhettan på hårt arbete och slit med allt som behöver göras för att förverkliga årets festival…och dem gör det bara för att det är kul :)
Entusiaster som ni är guld värda!!!


Ni övriga missade väl inte dagens annons i Gävletidningarna? Biljetterna finns på: http://www.entregavle.nu/




/Anna Robertsdotter
Producent
Rånock Live Music & Comedy Club

söndag 18 juli 2010

Rånock Live Music Festival 2010 feat. ARGH 5 - 7 aug.

Hallå Rånockslovers!!!

Det har varit tyst ett tag på bloggen men nu är det hög tid att rocka loss igen. Rånock Live Music Festival 2010 vid Å-KrogenN.Skeppsbron 1 står i antågande helgen den 5 -7 augusti och marknadsföringen är i full gång.


Över hela stan hittar man affischer och banderoller som påannonserar grymt bra band som Graveyard, Sator, ACe of DC, Näverllejf, Flat Foot och många fler.

Det blir fest i dagarna tre och varje skön gungig kväll får sin egen musikstil.

Torsdag 5 aug ägnar vi åt hårdrocken, Fredag 6 aug tar föreningen ARGH över arrangemanget med skön progg. Och lördag 7 aug blandar vi gungig blues, old fashion rock & roll & Rockabilly.

Det blir en tredagarns för flera olika smaklökar.


Biljetter hittar ni på: http://www.entregavle.nu/ för 250:-/dag eller 600:-/3dagars. Kvarvarande biljetter säljs även i entrén till festivalen aktuellt datum.

Ni som har någon av Gävles dagstidningar hittar även biljetterbjudanden via Tidningskortet, så håll utskik.

Som sagt annonseringen av festivalen är i full gång så håll ögon och öron öppna på gator och torg, i etern med Rockklassiker 106.7 och på Musikbörsen.